Co powiecie na cieplutkie pachnące bułeczki na dzisiejsze śniadanko ?
Składniki
400 g mąki żytniej (może być również pszenna)
20 g świeżych drożdży
1 szklanka ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżka oliwy z oliwek
Wykonanie:
1. Drożdże kruszymy do miski, dodajemy łyżeczkę cukru i wlewamy 50 ml ciepłej wody. Zaczyn mieszamy, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy do spienienia w ciepłe miejsce.
2. Mąkę, sól, oliwę z oliwek i resztę cieplej wody mieszamy w drugiej misce . Dodajemy zaczyn i wszystko dokladnie wyrabiamy do momentu aby ciasto odklejalo się od tak i ścianek miski. Jeśli ciasto dalej będzie się kleić należy dodać jeszcze mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 30 min
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę dzielimy na równe części i formujemy bułeczki.
Ręce naśladować oliwa z oliwek aby lepiej się formowalo. Bułeczki dekorujemy ziarnami słonecznika lub pestkami dyni
4. Pieczemy ok 15 min w temp. 250 stopni