Ognisko Pracy Pozaszkolnej w Koniakowie

Tutaj powinien być opis

Koło kulinarne - ZERO WASTE- prowadząca Ewa Macoszek -Dragon🌶🥒🍅🍇🥔🥦🌽🍞

Zero Waste zakłada ograniczanie śmiecenia na wielu etapach – od zakupów, poprzez użytkowanie (czyli właściwe przechowywanie jedzenia, by zdążyć z konsumpcją zanim się zepsuje; pielęgnacja ubrań i konserwacja sprzętu, by służyły jak najdłużej) aż po zagospodarowywanie resztek (czyli kompostowanie odpadków kuchennych, przerabianie przedmiotów i dawanie im drugiego życia).
Oto kilka zasad jak możemy zadbać o planetę w naszej kuchni lub naszym domu:
✅Planuj swoje zakupy - nie kupuj na zaś.
✅Przygotuj listę - nie ulegaj promocjom
✅Przechowuj produkty we właściwy sposób
✅Wykorzystuj jedzenie do końca -z resztek rób użytek.
✅Używaj kompostownika.
Więc zastanów się zanim wyrzucisz, zamróź, przetwórz lub poczęstuj jedzeniem kolegów czy sąsiadów.
A może masz jakieś własne sposoby na nie śmiecenie❓❓❓
Podziel się nimi w komentarzu