Ognisko Pracy Pozaszkolnej w Koniakowie

Tutaj powinien być opis

Kiszenie kapusty w Willi pod Lipami - wieści z koła kulinarnego

🥬🥬Jesienne kiszenie kapusty to obowiązkowa czynność, którą wykonywano w góralskich gospodarstwach. Najwyższy więc czas aby i nasze koło kulinarne pod przewodnictwem pani Ewy Macoszek - Dragon dopełniło tej ważnej czynności, dzięki której przez cały rok na naszych stołach mogą gościć smaczne i pełne witamin dania.🍲
 
🏡Dzięki uprzejmości Państwa Ani i Jana Waligóra po raz kolejny zawitaliśmy w gościnne progi Willa Pod Lipami w Koniakowie. Tutaj zawsze warto przyjechać.
 
🥬Rozpoczęliśmy od "krónzianio" czyli szatkowania "nożami do kapusty" aż w końcu "tłocianio" - ubijania bosymi nogami w pokaźnej dębowej beczce. Oczywiście ważna rolę grają przyprawy takie jak sól, czosnek i koper. 🍽🧄Zdrową "pamiątką" z warsztatów były słoiki pełne kapusty, które dzieci zabrały do domów. Jednak gospodyni nie byłaby sobą, gdyby wypuściła nas ze swojego domu głodnych, dlatego przygotowaliśmy także przepyszne złociste "kapuśniaczki" z ciasta francuskiego nadziewane kapustą i kurczakiem i posypane czarnuszką. 🫔🫔
 
⏳⏳Dawniej kiszenie kapusty było nie tylko zwykłym zajęciem gospodarskim ale wręcz rytualną czynnością, którą należało wykonać koniecznie do końca października. 🍂🍁Na szczęście zmieściliśmy się w tym wyznaczonym przez tradycję czasie! 🥰
 
❤Gospodarzom dziękujemy za gościnność i serdeczne przyjęcie, wiele cennych rad i wskazówek oraz niepowtarzalną atmosferę