Ognisko Pracy Pozaszkolnej w Koniakowie

Tutaj powinien być opis

Mali mistrzowie pierogów - koło kulinarne

👩‍🍳👨‍🍳Na pytanie "co uważamy za typowo polską potrawę" z pewnością wielu z nas odpowiedziałoby, że pierogi. 🥟 Tego przysmaku, które pojawia się często na wigilijnych stołach nie mogło zabraknąć w programie naszego koła kulinarnego prowadzonego przez panią Ewę Macoszek - Dragon. 🍽️
Rozpoczęliśmy od przygotowania ciasta, na które przepisy często przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Dzieciaki z zapałem je wyrabiały, starając się osiągnąć idealną konsystencję. 😊
Gdy ciasto było gotowe, przyszedł czas na formowanie małych, okrągłych krążków. Atmosfera była pełna radości i skupienia, wszyscy chcieli stworzyć pierogi, które zasługiwałyby na uznanie mistrzów kuchni. 👩‍🍳👨‍🍳
Następnie przyszedł czas na wypełnianie pierogów aromatycznym farszem i staranne sklejanie brzegów. Zrobiliśmy tradycyjną, wigilijną wersję - z kapustą i grzybami 🥬oraz wersję na słodko - z jagodami. 🫐🫐
👌Wszystkim bardzo smakowało, a jedna z dziewczynek powiedziała nawet, że "nigdy nie jadła pierogów na Wigilii, bo wydawało jej się, że ich nie lubi, ale teraz już będzie je jeść". 😄
Cały warsztat był nie tylko okazją do nauki sztuki tworzenia pierogów, ale także do dzielenia się doświadczeniami i wzajemnej integracji. Wspólne gotowanie sprzyja budowaniu więzi, a radość z tworzenia czegoś wspólnie... i oczywiście z jedzenia jest najlepszą nagrodą. 🤝🎉