Mali mistrzowie pierogów - koło kulinarne
Rozpoczęliśmy od przygotowania ciasta, na które przepisy często przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Dzieciaki z zapałem je wyrabiały, starając się osiągnąć idealną konsystencję.

Gdy ciasto było gotowe, przyszedł czas na formowanie małych, okrągłych krążków. Atmosfera była pełna radości i skupienia, wszyscy chcieli stworzyć pierogi, które zasługiwałyby na uznanie mistrzów kuchni.


Następnie przyszedł czas na wypełnianie pierogów aromatycznym farszem i staranne sklejanie brzegów. Zrobiliśmy tradycyjną, wigilijną wersję - z kapustą i grzybami

oraz wersję na słodko - z jagodami.



Wszystkim bardzo smakowało, a jedna z dziewczynek powiedziała nawet, że "nigdy nie jadła pierogów na Wigilii, bo wydawało jej się, że ich nie lubi, ale teraz już będzie je jeść".

Cały warsztat był nie tylko okazją do nauki sztuki tworzenia pierogów, ale także do dzielenia się doświadczeniami i wzajemnej integracji. Wspólne gotowanie sprzyja budowaniu więzi, a radość z tworzenia czegoś wspólnie... i oczywiście z jedzenia jest najlepszą nagrodą.


Opublikowano:
29 listopada 2023 15:57
Wyświetleń:
157