Kalafior w roli głównej: Jak zmienić uprzedzenia w zachwyt
Na wczorajszych zajęciach koła kulinarnego w menu królował kalafior. Warzywo często niedoceniane i jak się okazało, przez dzieci traktowane z dużą rezerwą... do czasu gdy nie skosztują przepysznego dania z kalafiora.
Podopieczni pani Ewy Macoszek - Dragon mieli okazję przygotować dwa warianty dania - złociste kotleciki z kalafiora i chrupiące różyczki, panierowane w bułce tartej i usmażone. Podaliśmy je w towarzystwie ziemniaczków posypanych koperkiem. Podczas degustacji nawet ci, którzy zarzekali się, że nie znoszą kalafiora, odkryli go na nowo i nawet zadeklarowali, że wykonają takie danie u siebie w domu.
Warto dodać, że kalafior z uwagi na walory dietetyczne zaliczany jest do cenniejszych warzyw. Zawiera mnóstwo dobroczynnych pierwiastków jak sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo i inne oraz witamin. Koniecznie trzeba zatem wprowadzić to warzywo do swojego menu.