Ptysie - udany wypiek koła kulinarnego


Lekkość, puszystość i słodycz – właśnie tym urzekają ptysie! Ten deser musiał znaleźć się w jadłospisie naszego koła kulinarnego.


Pod czujnym okiem pani Ewy Macoszek-Dragon, przyszli mistrzowie cukiernictwa najpierw przygotowali delikatne ciasto parzone. Potem – z wielką precyzją – wyciskali je przez szpryce i piekli aż do uzyskania złocistego koloru.


Całości dopełniło kremowe nadzienie, które – dzięki galaretce owocowej – przybrało subtelny różowy odcień i malinowy aromat.


Wszystko zwieńczyła degustacja. Zobaczcie tylko jak prezentowały się ptysie na tle wiosennej Ochodzitej! Aż trudno nie pomyśleć o słowach wiersza Juliana Tuwima:
„Położył się Dyzio na łące,
Przygląda się niebu błękitnemu
I marzy:
'Jaka szkoda, że te obłoczki płynące
Nie są z waniliowego kremu…’”


Opublikowano:
6 maja 2025 15:03
Wyświetleń:
45