Ognisko Pracy Pozaszkolnej w Koniakowie

Tutaj powinien być opis

Ptysie - udany wypiek koła kulinarnego

👩‍🍳🍓Lekkość, puszystość i słodycz – właśnie tym urzekają ptysie! Ten deser musiał znaleźć się w jadłospisie naszego koła kulinarnego.
👩‍🍳🍓 Pod czujnym okiem pani Ewy Macoszek-Dragon, przyszli mistrzowie cukiernictwa najpierw przygotowali delikatne ciasto parzone. Potem – z wielką precyzją – wyciskali je przez szpryce i piekli aż do uzyskania złocistego koloru.
🍥💗 Całości dopełniło kremowe nadzienie, które – dzięki galaretce owocowej – przybrało subtelny różowy odcień i malinowy aromat.
☁️🍰 Wszystko zwieńczyła degustacja. Zobaczcie tylko jak prezentowały się ptysie na tle wiosennej Ochodzitej! Aż trudno nie pomyśleć o słowach wiersza Juliana Tuwima:

„Położył się Dyzio na łące,
Przygląda się niebu błękitnemu
I marzy:
'Jaka szkoda, że te obłoczki płynące
Nie są z waniliowego kremu…’” ☁️📖