To kontynuacja i uzupełnienie wiadomości o pasterstwie, które niedawno było motywem przewodnim odbyłego sie Międzynarodowego Konkursu Kulinarnego BEZGRANICZNE SMAKI Warsztaty jako jeden z elementów projektu dofinansowano z budżetu Samorządu Województwa Śląskiego Śląskie. Pozytywna energia
Uczestnicy warsztatów zapoznali się z fachowym słownictwem przyrządów i przyborów potrzebnych do wyrobu sera takich jak puciera, podpuszczka, serwatka, gołka, fyrloczka oraz wiele innych Własnoręcznie przygotowały i degustowaly owcze gołki oraz bunc
Następnie dzięki ciekawej i wartościowej prelekcji poznaliśmy historie mieszania owiec, instrumentow i lasek pasterskich oraz ciekawoski związane z hodowla owiec
Mieliśmy również okazję krępować i cichrać wełnę oraz spróbować swoich sił na kołowrotku
Na koniec na uczestników czekała niespodzianka w postaci własnoręcznie wykonanego magnesu z owieczką