Ognisko Pracy Pozaszkolnej w Koniakowie

Tutaj powinien być opis

Warsztaty kulinarne JAGNIĘCINA🫕🥣🐑🍽🔪

W dniu dzisiejszym w gościnnych progach Willa Pod Lipami u Państwa Anna i Jan Waligóra odbyły się drugie z cyklu warsztaty o tematyce pasterskiej ☺️🐑🥣🫕 🍽🔪
W naszej kuchni zagościła JAGNIĘCINA a prowadzacy warsztaty Szef Artur Kupczyk Ogniomistrz Art zabrał nas w kulinarną podróż do Szkocji 🏴󠁧󠁢󠁳󠁣󠁴󠁿🏴󠁧󠁢󠁳󠁣󠁴󠁿🏴󠁧󠁢󠁳󠁣󠁴󠁿
Dzieci przygotowały zapiekankę z jagnięciny, warzyw i peere ziemniaczanym 😋😊🫕🥣🐑🍽🔪
Wykorzystaliśmy oryginalny przepis z przełomu XVIII i XIX w. Sheperd's Pie czyli zapiekanka pasterska - pochodzi z Wysp Brytyjskich i koniecznie musi być robiona z jagnięciny, która jest bardzo popularna zarówno w Anglii 🇬🇧 jak i Szkocji🏴󠁧󠁢󠁳󠁣󠁴󠁿 oraz Irlandii🇨🇮 ☺️🔪🍽🐑🥣🫕
Dodatkowo dzieci wykonały deser - piankę truskawkową, która smakiem i konsystencją przypominała truskawkowe ptasie mleczko 🍨🍓🍓🍓
Warsztaty dofinansowano z budżetu Samorządu Województwa Śląskiego- Śląskie. Pozytywna energia 😉🐑🥣🫕🍽
Dziękujemy za otwarte serce i drzwi agroturystyki Państwa Waligóra na Rupience ❤️❤️❤️❤️